Zachraň jídlo – paběrkování

Zachraň jídlo – paběrkování

O projektu

Zachraň jídlo organization

Zachran jidlo – Save The Food organization was founded in 2013 as the informal group of friends who, after seeing a movie by Valentino Thurn – From the Dustbin to the Fridge, decided to discover and publicize a topic of food wasting and they organized a happening “Feeding the 1000”, where they cooked only from the ingredients that would be otherwise thrown away. And from then on they deal with this topic. They also organize events to prevent food wasting and to inform people about the problematic.

Is your carrot orange enough to be sold? Or isn’t it too thin? Or too crooked?
Did you know that almost 20% of agriculture production doesn’t make it to the food stores because of their appearance? And what happens to the rest?

Zachraň jídlo organization deals with this problematic, they pick up the leftovers on the fields and deliver it to the food banks who distribute it where it’s needed.

We will experience a day outside with them. We will go out of Prague and do so called Gleaning - picking up the vegetables that isn’t pretty enough for the stores and stayed left on the field after harvesting. And we will cook from it the next day (see day 3)

You will also help the idea by sharing your experience from the field #DoItShareIt

Goals:
¬ To pick up the food that be otherwise wasted
¬ To learn a good example of social enterprise
¬ To spend a day outdoors doing a meaningful work

O Práci

Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla. Pod tímto slovem se skrývá dříve běžná, ale dnes už téměř zapomenutá tradice. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska – jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat u obchodních řetězců a zůstávají na poli k zaorání.

Po vzoru britské organizace Feedback jsme se rozhodli, že pro tyto plodiny začneme jezdit, sbírat je a darovat je tak zvané potravinové bance, která dál přerozděluje jídlo potřebným lidem. Přijde nám nesmyslné nechávat na poli tuny jídla, jejichž jediným problémem je to, že nesplňují kritéria svým tvarem, barvou nebo velikostí. Paběrkování je také nástrojem osvěty – vzhledem k velkému zájmu médií se daří upozorňovat veřejnost na problém plýtvání potravinami.

Od roku 2015 jezdíme na pole paběrkovat. Díky osmnácti výjezdům v roce 2015 se nám podařilo nasbírat skoro osm tun jídla. Do sběru se zapojila stovka dobrovolníků a aktivně jsme spolupracovali se sedmi zemědělci a dvěma potravinovými bankami. Pokračovali jsme i v roce 2016, kdy se nám podařilo uskutečnit 6 výjezdů, díky nimž jsme nasbírali téměř 3 tuny potravin, a v roce 2017 (zachránili jsme přes 4 tuny jídla). V roce 2018 se chystáme rozjet paběrkování v Jihočeském kraji.